July 2013 | FA Beauty

Friday, 19 July 2013

Harga Tarif Elektrik Naik Mulai 1 Julai 2013

Perdana menteri mengumumkan struktur tarif baru elektrik yang akan diguna pakai oleh semua pengguna domestik, komersial dan industri di Semenanjung.

Satu struktur tarif baru akan diumumkan tidak lama lagi bagi Sabah dan Sarawak.

Berkuatkuasa 1 Julai ini, pengguna bawah 200 kwj (kilowat-jam) setiap bulan dengan anggaran bil elektrik kurang RM43.60 akan
membayar kadar seperti sekarang selagi mereka kekal jumlah penggunaan.

Kumpulan pengguna ini terdiri 59 peratus isi rumah di Semenanjung.

Manakala mereka yang menggunakan lebih daripada 200 kilometer, perlu membayar tambahan hampir 20 peratus lagi (lihat jadual).

Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan mengumumkan struktur baru harga itu dalam satu sidang akhbar jam 12 tengahari esok.

Bercakap dalam satu sidang akhbar petang tadi, Abdullah berkata, bagi jumlah penggunaan antara 0 hingga 400 kwj sebulan (kediaman) - kadar tarif bagi 200 kwj pertama sebulan ialah 21.8 sen satu kwj;  201 hingga 400 kwj berikutnya 34.5 sen satu kwj. Caj minimum bulanan RM3.

Bagi jumlah penggunaan lebih 400 kwj sebulan (kediaman), kadar tarif bagi 50 kwj pertama ialah 30 sen satu kwj; 501-600 kwj berikutnya 39 sen satu kwj; 601 -700 (40 sen), 701-800 (41 sen), 801-900 (43 sen) dan 901 kwj ke atas (46 sen). Caj minimum sebulan RM3.

Manakala pengguna komersial dan industri pula akan mengalami peningkatan tarif sebanyak 26 peratus. [Tarif lengkap di laman web Pejabat Perdana Menteri]

Bagaimanapun, pertimbangan dibuat kepada peruncit, pekedai dan pengusaha restoran kecil serta pengguna industri seperti perusahaan kampung yang penggunaannya tidak melebihi 200 kwj setiap bulan. Kenaikannya adalah 18 peratus.

Bagi kategori-kategori lain:

bullet buttonTarif B (tarif perdagangan voltan rendah) bagi jumlah penggunaan keseluruhan di antara 0 hingga 200 kwj sebulan, bagi semua kwj 38 sen. Caj minimum bulanan RM7.20.

Bagi penggunaan keseluruhan melebihi 200 kwj sebulan, 40.8 sen. Caj minimum sebulan RM7.20.


  • bullet button Tarif C1 - tarif perdagangan am, voltan sederhana, bagi setiap kilowat kehendak maksimum sebulan RM24.8. Bagi semua kwj 29.6 sen. Caj minimum bulanan RM600.
  • bullet button Tarif C2 - tarif perdagangan puncak/luar puncak voltan sederhana, bagi setiap kilowat kehendak maksimum sebulan dalam tempoh puncak RM36.60.


Bagi semua kwj dalam tempoh puncak 29.6 sen. Bagi semua kwj dalam tempoh luar puncak 18.2 sen. Caj minimum bulanan RM600.


  • bullet button Tarif D - tarif perindustrian voltan rendah - bagi jumlah penggunaan keseluruhan di antara 0 hingga 200 kwj sebulan, bagi semua kwj 34.2 sen.


Caj minimum bulanan RM7.20. Bagi jumlah penggunaan keseluruhan melebihi 200 kwj sebulan, 36.6 sen. Caj minimum bulnan RM7.20.


  • bullet button Tarif Ds - Tarif perindustrian khas - (untuk pengguna yang layak sahaja) 34.4 sen per kwj. Caj minumum RM7.20
  • bullet button Tarif E1 - tarif prindusrian am voltan sederhana bagi setiap kilowatt kehendak maksimum sebulan RM24.6 satu kilowatt bagi semua kwj 28 sen per kwj. Caj minimum bulanan RM600.
  • bullet button Tarif E1s - tarif perindustrian khas (untuk pengguna yang layak sahaja) bagi setiap kilowat kehendak maksimum sebulan RM19.1. Bagi semua kwj 27.2 sen. Caj minimum bulanan RM600.


TNB akan mengumumkan struktur baru tarif elektrik dalam satu sidang akhbar esok.

Ramadhan dan Saf

Almaklum la sekarang ni bulan ramadhon. Kiranya kalau pergi sembahyang terawih tu perkara normal dan bukan tergolong dalam perkara abnormal. Macam biasa, awal puasa penuh surau, tengah-tengah ramadhon, tinggallah 2-3 baris. Tapi bukan ramai ke tak ramai yang aku nak soalkan. dan aku bukan nak ajar cara dan bacaan dalam solat terawih, bukan, ada yang lagi arif untuk berkongsi pada ni.



Persoalan yang aku nak cerita adalah pasal saf. Biasa kita dengar sebelum tok imam mulakan solat, dia ada cakap betulkan saf rapatkan saf. Mereka yang cerdik pandai akan cepat-cepat penuhkan saf yang kosong. penuhkan saf depan dan tengah dulu.



Di sini, tempat yang aku sembahyang terawih ni lain pulak cerita dia, biasalah, selepas solat isyak, ada lah mereka-mereka yang sakit perut, terbatal air sembahyang dan etc etc. Maka solat terawih diteruskan tanpa menunggu mereka. Maka tempat yang kosong dalam saf tadi perlu diisi. Tapi mereka-mereka ini seakan tidak mengerti akan perlunya mengisi tempat saf yang kosong tersebut. Bila disuruh tetap tak mahu berganjak! Ok fine, tapi orang yang di sebelah saf kosong tadi juga sepatutnya perlu mengisi tempat tadi kerana sebetulnya kira perlu mengisi kesosongan di tengah saf. tapi orang di sebelah kosong juga buat-buat tak tahu. jadi solat tetap diteruskan dengan keadaan saf kosong di tengah tidak terisi,



Kalau difikirkan, macam mana nak bersatu kalau sekecil masalah dari saf tidak boleh di atasi? Jauh lagi untuk bersatu mengangkat pedang mempertahankan islam.

Sunday, 14 July 2013

Borong Eye Mask Collagen Crystal Dengan Harga Murah

Pada yang ingin Borong Eye Mask Collagen Crystal Dengan Harga Murah, ini lah tempatnya! Firash nak kasi borong eye mask collagen crystal ni dengan harga murah punya-eh


HARGA BORONG TERBAIK:

10 PAIR - RM15 (sm) RM18 (ss) <-- BELIAN MINIMA!!
20 PAIR - RM25 (sm) RM30 (ss)
50 PAIR - RM40 (sm) RM45 (ss)
100 PAIR - RM70 (sm) RM75 (ss)
200 PAIR - RM130 (sm) RM140 (ss)
300 PAIR - RM180 (sm) RM190 (ss)
500 PAIR - RM250 (sm) RM270 (ss)

HARGA TERMASUK KOS POSTAGE!!

Available type: gold only



Pada yang tak tahu fungsi eye mask collagen crystal ni boleh baca lagi ye..

KEBAIKAN : 
Mengurangkan lingkaran hitam
Menyingkirkan keadaan bengkak
Mencegah + menghalusi penuaan di bahagian mata

FUNGSI : 
- Kolagen, hadiah paling penting protein semula jadi dalam kulit kita. Kehadirannya, memberikan kekuatan dan keanjalan kulit. Dengan peringkat umur, jumlah serat kolagen berkurangan disebabkan pendedahan setiap hari kepada sinar UV dan oksidan, mengakibatkan pembentukan kedutan dan kulit kendur.
- Hidratkan kembali dan singkirkan lingkaran hitam dibawah mata atau kantung dan kedutan.
Bahan-bahan asli dalam topeng kristal mata kolagen menembusi kulit kita dan ternyata dapat mengurangkan keadaan bengkak dan kantung mata sehingga memberikan hasil yang lembut lagi berkesan!
- Kolagen membantu mengetatkan dan meremajakan kulit di bawah mata kita. Melambatkan proses penuaan yang menghalang atau mengurangkan kedutan.

PENYERAPAN : 
Ia akan larut secara beransur-ansur di bawah suhu badan dan meresap ke dalam kulit. Berbanding dengan bahan-bahan topeng kertas biasa biasanya diserap oleh kertas kapas yang digunakan. Sesuai untuk dipakai sebelum mengenakan make up, untuk mndapatkan mata yang lebih menawan dan make up disekililing mata lebih kekal dan rata.


CARA GUNA :
1) Cuci Muka dan lapkan sehingga kering
2) Buka Pek eye mask, ambil dan lekatkan di bawah mata. Pastikan ia melekat dengan baik.
3) Pakai selama 20 -30 minit atau boleh digunakan sebelum tidur (FOR THE BEST RESULT)
4) Tanggalkan dan buang selepas itu (tidak boleh digunakan semula)
5) Tak perlu cuci selepas guna.
6) Guna eye mask 2 atau 3 kali seminggu mengikut keperluan
7) Buang patch secara perlahan dan jangan tarik dengan kasar serta JANGAN GUNA SEMULA

TIPS :
Sebelum gunakan patch ini, boleh juga sejuk kan Crystal Collagen Eye Patch selama 10 min dlm peti ais untuk dapatkan rasa yang lebih nyaman. Nak guna lebih dari 30min pun boleh, sehingga patch kering.Tidak perlu bilas selepas pemakaian dan boleh terus gunakan pelembab dan bermake up dan anda lihat sendiri perbezaannya nanti.


KANDUNGAN UTAMA: 
Collagen, Natural Extracts, Purrified water, Hyaluronic Acid, ProVitamin B5, Cell Growth Factor


KELEBIHAN :
- Membekalkan supplement collagen protein kepada kawasan sekitar mata.
- menjadikan mata dan kawasan sekeliling mata anda sihat dan segar.
- Menjadikan kulit sekitar mata lembap dan tegang.
- Membantu mengurangkan garis2 halus di bawah mata.
- Membantu mengurangkan kesembapan mata @ eye-bag.
- membantu mengurangkan kesan hitam di bawah mata.
- Menjadikan mata dah kulit di sekitar mata sihat dan segar.



SIAPA YANG PERLU GUNAKAN :
- Mereka yang kurang tidur.
- Mereka yang selalu menghadap komputer, tv atau mesin pada kadar yang lama dan berterusan.
- Mereka yang merokok, dan tidak menjaga diet.
- Mereka yang selalu membaca, menulis, memandu, etc pada kadar lama dan berterusan sehingga mata letih dan lesu.
- Mereka yang ingin mengurangkan garis garis halus disekitar mata.
- Mereka yang inginkan penampilan wajah dan mata yang menarik.


Order/Enquiry: http://is.gd/famessage

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daisypath - Friendship